Susanne Liljenberg

Susanne2

Hej

Susanne Liljenberg heter jag och jag är serieentreprenör. Jag vaknar och somnar med nya affärsidéer.

Jag är en av Sveriges ambassadörer för kvinnors företagande och jag brinner för att se mina och andras idéer förverkligas.

Som egen företagare är det ibland upp som en sol och ner som en pannaka, men det är det som är charmen. Oavsett skulle jag inte vilja byta. Spännande med de snabba svängarna och skapar också en härlig frihetskänsla. Men det är ont och gott  tillsammans om vartannat med flera delägare och kolleger. Vissa dagar då jag och Anett drev Granit, orkade jag inte gå till jobbet, jag orkade inte se henne helt enkelt. Och hon på sitt håll kände vissa dagar likadant. Jag var gasen och Anett var bromsen. Ingen var någonsin koppling. Vi ville båda förändra den andra till att bli som vi själva. Idag uppskattar jag Annets olikhet och har stor respekt för hennes kunnande. Jag kan idag sakna hennes nej, och ifrågasättande. Tänk om jag insett allt detta fina med att vara olika under vår tid tillsammans, då hade allt varit så mycket enklare. Idag uppskattar vi varandra som dom vi är. Det enkla är det svåra…

Jag har nyligen gift mig med min stora kärlek Gute-Mattias, jag bor i Visby och har 3 härliga killar i blandade åldrar. Familj, vänner, musik och företagande mår jag bra av. Helst i en härlig kombo. Vidare är jag som sagt en av grundarna till Granit, en inredningskedja i Sverige, Norge och Finland. Granits mission är: Förenkla livet – Få tid att leva. För ett antal år sedan bestämde jag och Anett Jorméus, oss för att sälja Granit. Det var en spännande resa ur många aspekter. Idag arbetar vi fortfarande kvar.

(Granit kommer alltid vara den där första extra lilla företagar-babyn)…på Granit är min roll idag affärsutvecklare och Anett arbetar med etablering. Jag brukar säga till Granits nya ägare att jag tror fortfarande att företaget är mitt, jag glömmer att jag sålt:-) Känns någonstans som ett bra betyg till Elisabeth, Spiros, Sophia och Carl-Mikael Bergendahl. Tack för att ni är ett entreprenöriellt företag som tar vara på alla anställdas idéer!

Idag har jag även gått in i ytterligare ett livsprojekt som jag och mina andra 3 kolleger och grundare döpt till LEVA. (Levande Ekologisk Visionär Arkitektur). Jag tillsammans med Catharina Volle, Helena Bloom och Pernilla Öfvergård har startat ett hållbart livstilskoncept som ligger under LEVA Kungslador och LEVA Husfabrik på Gotland. En hållbar mötesplats för näringsliv och kulturliv där vi har som mål att visa på allt från spännande hållbara energilösningar till att baka ekologiskt bröd och sälja hus och inredning tillsammans med musik och teater och konstutställningar. En plats för dig som företagare, eller familj och privatperson som kanske bara vill ligga i gräset och läsa en bok, eller kanske ha ditt bröllop eller konferens här. En kreativ mötesplats helt enkelt. LEVA Detail är nästa projekt, ett inredningskoncept med möbler och trädgård, lampor och textil hållbart och rättvisemärkt med bra värderingar – Spännande:-)

Lilla pärlan ”Strykjärnet” som fastighet på Wallers plats i Visby (Creperie & Logi) startade vi och en härlig kompisfamilj när vi flyttade hit år 2006. Idag är ägarkonstellationen en annan. Vi är idag 4 familjer som äger fastigheten och driver detta Crëperie & Logi men en liten vit svit ovanpå med balkong och solnedgång som du kan sitta på och blicka ut över hela havet. Vi driver detta familjeprojekt med våra barn och när vi ska ha styrelsemöte så träffas vi alla och vi går igenom agendan, barnen leker och sedan blir det oftast catering. När siffrorna är svarta firar vi i bubbel och cider. Alla åldrar på barnen ser fram emot våra träffar. För en vecka sedan hade min son sagt i skolan: – Det här blir en kul helg, för vi ska ha styrelsemöte i Crëperiet!

Ibland åker jag iväg och håller föredrag i hur man med enkla medel bygger ett tydligt och lönsamt varumärke, det enkla är det svåra, eller ett enklare liv – dra ner på kraven. Balansen kommer enligt mig aldrig och komma. Bättre att njuta av stunden och hitta balansen i just denna. Många frågar: -Susanne, hur hinner du med allt? -Barn, familj, kompisar, företagande, olika bolag, styrelsemöten, träna, fixa i hemmet, ledig tid, resa och allt annat som ska göras. Svaret är enkelt! -Det är klart att jag inte gör. Jag vill inte ens försöka. Jag tror att genom att dra ner på kraven och inte ta mig själv på för stort allvar tillsammans med att ha bra människor runt om mig i de olika företagen och mitt nätverk så går det att kombinera och få till ett bra liv. Det måste inte vara tipp topp hemma, vi har förvaring för det mesta, men allt ligger oftast inte på sin plats. För ett år sedan ringde det en journalist och ville göra en intervju. Vi bestämde att hon skulle komma hem till oss några dagar senare. Under samtalet satt min son och läste läxan. När jag la på luren så sa han: -Men mamma, ska det komma hem en journalist och träffa dig. -Du brukar ju prata om att det är bra att allt ska ha en plats, men då kommer ju hon att se hur rörigt vi har det här  hemma:-))

Ja, det är ett liv med tvära kast som egen företagare. Ena stunden står jag och steker pannkakor till ett gäng hungriga barn, andra stunden sitter i  jag runda bordet samtal med Reinfeldt och Englands premiärminister David Cameron, nästa flyger jag till Stockholm och arbetar med kampanjplåtning för Granit till att jag sitter och bygger lego med barnen, till att  jag gör en djupdykning i Levas miljöplan, till att  jag sitter i ett kreativt möte med Stefan Person H&M, till att provsmaka ost i ostaffären med barnen på Wallers Plats i Visby, till att stå i grovdisken på Crëperiet, till att hålla föredrag i att bygga ett lönsamt varumärke, till att ta en fika med vännen på konditori Norrgatt i Visby, eller träffa och inspirera  ungdomar till att starta eget företag. Lusten vilar aldrig:-) Det sa alltid min mormor. -För Susanne, när din lust vilar för länge, då är det dags att se dig omkring och fundera på vad du gör.

Med dessa ord slutar jag för stunden här… vidare framåt!