Kul idag att föreläsa om mitt företagande för elever på Komvux entreprenörs-program

Bild 2014-05-20 kl. 09.14

Idag var jag på Komvux på Gotland och pratade om mitt företagande för elever som gick ”Entreprenörsprogrammet”. Alltid lika härligt att föreläsa för människor med mycket idéer. Jag pratade om att bygga varumärke med enkla medel. Så lätt att vi som företag när vi växer och blir stora att vi får en tjock varumärkesplattform i vår hand i form av en bok som oftast blir en pappersprodukt där medarbetarna får svårt att ta till sig budskapet. I starten av ditt företagande så är det viktigt att få ner allt du vill och känner med ditt företag på papper.

Några viktiga punkter om du vill förändra eller skapa tydlighet i ditt varumärke: 

Jag pratar ofta utifrån energistrecken på ”företagarhjärtat…hur du med enkla medel bygger ett lönsamt och tydligt varumärke och lätt får med dig dina medarbetare på ”tåget” samt hur alla ska må bra på jobb och tycka det är kul att gå till sitt arbete…

Vill vi skapa ett nytt projekt eller förändra…då är det bra att sätta sig ner och först skissa på sin: Drömbild

Här finns inga hinder…allt är möjligt…hur vill du att det ska se ut? Hur vill du att det ska kännas?

Historien: Hur allting började…spännande och intressant för kunden

Affärsidé: En affärsidé ska innehålla vad vem och hur…inte vara för lång. Tydlig och konkret.

Missionen: Förutom att tjäna pengar, varför finns ditt företag, vad vill du missionera ut för budskap? Granits mission är: Förenkla livet – Få tid att leva. LEVAs mission är: Att inspirera till ett hållbart liv…Vilken är din?

Visionen: Hur ser företaget ut om 10 år, vad händer då, vilka är målen…en vision är dessutom smått onåbar…något att ständigt kämpa för…

Personlighet: Om ditt företag vore en person…hur vore den personen…med 5 ord….kan vara: Inspirerande, glad, inbjudande, analytisk osv…beroende på vilket typ av företag du vill starta eller har startat. När vi har satt personligheten är det så mycket lättare att arbeta med den ”röda tråden” medvetet och konsekvent. Personligheten lyser igenom i ditt sätt att kommunicera på sociala medier, i dagspress, radio osv…

Löftet: Vad lovar du som företag…

Kommunikationskanaler: Vilka kommunikationskanaler vill du synas i och varför…viktigt med sociala medier och bygga nätverk…

Ha kul på jobb: Hur mår vi bra på jobbet?

Sist men inte minst:

Jämställdhetsintegrering: För en tid sedan var jag på Länsstyrelsen på Gotland där de bjöd in till ett jämställdhets mingel där vi fick lyssna på ett gäng inspirerande föredragshållare om just jämställdhetsintegrering. Aldrig förr har jag pratat om detta i mina föredrag om att bygga upp lönsamma och tydliga varumärken tillsammans med kul och inspirerande arbetsplatser.

Jag gick därifrån med ett uppvaknande. Så viktigt att prata om detta när vi pratar om just arbetsplatsen och hur vi ska må bra och tycka det är kul att gå till jobbet…

Ja…detta och lite till innehöll min föreläsning idag…vidare mot en spännande kväll…

 

 

 

9
Dela med dina vänner
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus