Retorik tidigt i skolan, fast ur ett barns perspektiv

Satt och rensade min dator idag och hittade denna film som jag sparat från  februari 2012 då  jag var rådgivare till Fredrik Reinfeldt i hur vi får fler kvinnor att starta företag. Fick en snabb flashback i denna stora och spännande dag.

Eventet hette Nothern Future Forum och hölls då på Fotografiska i Stockholm. Jag fick då hålla ett 5 minuter långt föredrag om mig och mitt entreprenörrskap samt mina tankar om varför det ser ut som det gör när det gäller att vi behöver bli fler kvinnor som startar företag och tar ledande positioner i Sverige. Alla nordens ledare som bla Danmarks stadsminister, Finlands, Islands, Norges och även de Baltiska staterna tillsammans med Englands premiär minister David Cameron var närvarande. Jag visade även bla denna film om en 6 årig härlig positiv liten tjej som är fast målmedveten om vad hon vill. naturligtvis har hon snappat upp detta från vuxna i hennes närhet…men det är härligt att hon med sådan iver och kraft berättar om sina tankar med när och hur hon vill gifta sig.

Det handlar mycket om det självförtroende som vi alla föds med och hur det lätt successivt kan brytas ner…i väldigt tidig ålder. Jag tror därför på att redan i förkolan få träna på retorik, fast ur ett barns perspektiv och att man leker fram det. Jag pratade en del om ”the loud speaking boys” och hur viktigt det är att alla får höras och synas i skolan.

Tänkte på detta även idag, då jag lämnade min 8- åriga son i skolan. Utan att överdriva så var det killarna som hördes, pratade högt och stojade och lajjade och berättade för varandra om alla sina olika tankar. Här har skolan en viktig roll att fylla. Att låta alla få höras och synas. Jag pratade även om min mormor och mamma som förebild och vikten av förebilder.Hur de lät mig sväva ut och fantisera utan att komma med pekpinnar, samt vikten av att bankerna utvärderar affäsidéer med både högra och vänstra hjärnhalva. Tillsammans med vikten av att de är omvärldsanalytiska…till att jag tror på kvotering. Fullt ut :-)

Jag står med stolt rakt huvud upp för att jag fullt ut tror på kvotering. Något jag inte gjort förr…Men det går för långsamt.

Så låt oss prova!

Give it a try:-)

Vidare mot fler kvinnor i Sveriges styrelserum!

3
Dela med dina vänner
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus